AL MIEËR ES 100 JAOR NOEATS ALLEIN
Nog voordat de huidige VV Linne werd opgericht in 1910, bestond er enkele jaren een klein Linner clubje opgericht door enkele middelbare scholieren en kantoorbedienden: L.V.V. (Linner Voetbal Vereniging). Het clubje bestond slechts drie jaar doordat enkele spelers uit het dorp vertrokken, maar het voetbal was in Linne beland.
Uit de resten van deze L.V.V. ontstond enkele jaren een nieuwe voetbalclub genaamd R.K. Voetbalvereniging Excelsior. In die tijd werd voetbal als “barbaars spelletje” beschouwd doordat de voetballers vooral ‘hèl kóste sjtampe’. Dat is nu wel (iets) anders. Ondersteund door een collecte werd een uniform sporttenue aangeschaft: blauwwit horizontaal gestreepte shirts en een witte broek met blauwe bies. De Zebra’s waren geboren. In 1922 werd Excelsior omgedoopt in RKVV Linne en ging met competitiewedstrijden spelen onder de vlag van de Rooms-Katholieke Limburgse Voetbal Bond. Prompt behaalde Linne het kampioenschap in de 2e klasse G door 8 van de 10 wedstrijden te winnen en daarin 91 doelpunten te maken.
Nadat verschillende spelers van de hoofdmacht vertrokken door de in 1938 afgekondigde mobilisatie, ging het sportief moeizaam voor Linne. Daardoor nam de nieuwe voorzitter Tjeu Giebels het moedige besluit vrijwillig enkele klassen lager te gaan voetballen. Deze veel bekritiseerde beslissing bleek een gouden zet doordat het zorgde voor een gezonde heropleving en succes van de club.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog behaalde Linne twee felbegeerde kampioenschappen achter elkaar. Via promotiewedstrijden tegen Baarlo werden zelfs twee achtereenvolgende promoties bewerkstelligd. Helaas bleef er van dit succesteam weinig over na de oorlog en de daaropvolgende oorlog in Nederlands-Indië.
In de jaren 50 ging de RKVV Linne op in de nieuwe omni-vereniging RKSV Linne. Meteen diende zich het grootste succes uit de historie aan: Linne werd kampioen in de 3e klasse KNVB en mocht spelen voor promotie naar de 2e klasse tegen Wittenhorst. Na twee gelijke spelen moest Linne helaas het onderspit delven in een beslissingswedstrijd voor het oog van 8000 toeschouwers: 2-1 voor Wittenhorst. Desalniettemin een grote prestatie van de Linner hoofdmacht.
Staand v.l.n.r.: Frans Sampers, Wiel de Jong, Wim Herfs, Frans Janssen, Lex Creemers, Tjeu Creemers
Zittend v.l.n.r: Giel van Elmpt, Frans Ververs, Sjra Nizet, Piet van Pol, Theo van Pol
In die jaren had Linne inmiddels al een tweede en derde elftal erbij gekregen. Dat werd begin jaren 70 uitgebreid met eerst een vierde en later een vijfde elftal. Naast deze seniorenteams had Linne een bloeiende jeugdafdeling. Ook startte de afdeling voetbal in 1973 met de Nacht van Linne, een landelijk bekend wielerevenement dat tot 1990 georganiseerd zou worden en veel heeft gebracht voor de voetbalclub en het dorp Linne.
Niet één maar twee kampioenschappen werden behaald in het successeizoen 1982-1983. Zowel de hoofdmacht (voor het eerst in dertig jaar) als het tweede elftal werd kampioen en promoveerde. Een jaar later werd het net opgerichte zesde elftal meteen kampioen, hetgeen uitbundig gevierd werd. Weer een jaar later werd voor het eerst een damesteam opgericht. Dit viel samen met het 75-jarig jubileum van de club. Tijdens de viering en de bijbehorende jubileumreceptie nam voorzitter Wim Herfs afscheid na dertig jaar bevlogen leiderschap. Hij werd meteen benoemd tot erevoorzitter.
In het laatste decennium van de vorige eeuw leek het even iets minder te gaan met Linne. Op de valreep werd toch nog promotie afgedwongen naar de 4e klasse via promotiewedstrijden tegen Stormvogels (6-2) en Heksenberg (1-0). Dit bleek de opmaat voor een volgend succeshoofdstuk van de club in het nieuwe millennium.
In het seizoen 2000-2001 werd de Linner hoofdmacht namelijk op eclatante wijze kampioen in de 4e klasse met hoge uitslagen als 6-0 (tegen Maasbracht) en 9-0 (tegen Sint Joost). Onder leiding van trainer Peter Cober werd zo promotie naar de 3e klasse afgedwongen. Een grotere prestatie hebben we sindsdien niet meer meegemaakt.
Helaas werd dit hoogtepunt gevolgd door enkele dieptepunten met meerdere degradaties tot aan de kelder van het voetbal in de 6e klasse. Daar zou Linne echter niet lang blijven, want met twee achtereenvolgende kampioenschappen belandde de club weer waar het volgens velen thuishoort: in de 4e klasse.
In 2011 werd het 100-jarig bestaan van VV Linne groots gevierd met een driedaags feestprogramma voor jong en oud. Deze belangrijke mijlpaal werd een jaar later dan gepland gevierd om het samen te laten vallen met de opening van een gloednieuw sportcomplex aan de rand van het dorp. Het complex werd officieus ingewijd met wedstrijdjes tussen de kampioensteams van het verleden en de huidige hoofdmacht (eveneens een kampioensteam). Het oude complex Kraaiveld werd met het grootse jubileumfeest een laatste eer bewezen.
Linne speelt nog altijd vrij comfortabel in die 4e klasse. Meerdere malen heeft Linne mogen strijden voor promotie naar de 3e klasse via de nacompetitie, maar dat lukte vooralsnog niet. Hoewel een enkel slecht seizoen nog zorgde voor een afdaling na de 5e klasse, werd dat meteen rechtgezet met een overtuigend kampioenschap in 2017. De kampioenswedstrijd op een bomvol Sportpark Linne tegen GVCG uit Guttecoven eindigde zelfs in 9-0. Drie weken later werden ook het damesteam van Linne kampioen na een spannende ontknoping tegen directe concurrent Reuver en de daaropvolgende kampioenswedstrijd.
Tijdens de Covid-19 pandemie die van 2020 t/m 2022 heel Nederland in zijn greep hield, werden er geen noemenswaardige resultaten behaald. In het seizoen 2021/2022 werd degradatie nauwelijks ontlopen, waarna het een seizoen later in de nacompetitie toch mis ging. In een beslissingswedstrijd, gespeeld op het complex van FC Maasgouw, was SV Roggel met 2-0 te sterk voor vv Linne. Hierdoor daalt vv Linne na zes jaar weer af naar de 5e klasse. Met de nieuwe hoofdtrainer Hafid Benaoud aan het roer is het nu zaak om de wind weer in de zeilen te krijgen.
Met een blik op het grote aantal jeugdleden ziet de toekomst er goed uit voor een van de oudste en niet gefuseerde clubs van Limburg, ons mooie Linne.
Bron: Tekst afgeleid uit “100 jaar voetbal in Linne” ter ere van het 100-jarig bestaan van VV Linne in 2010.